Weebosserweg 52 te Bergeijk, gemeente Bergeijk
2015
Synthegra heeft in opdracht van Fam. Lemmens-Theuws een archeologisch bureauonderzoek in combinatie met een karterend booronderzoek uitgevoerd op een terrein aan de Weebosserweg 52 in Bergeijk. De aanleiding voor het onderzoek is de voorgenomen bouw van een woning.
Archeologische interpretatie veldonderzoek
De natuurlijke veldpodzolgrond is in het hele plangebied verstoord, waarschijnlijk door ploegwerkzaamheden. Vuursteenvindplaatsen bestaan voornamelijk uit strooiing van fragmenten vuursteen en ondiepe grondsporen, zoals haardkuilen, en bevinden zich in de bovengrond van de oorspronkelijke podzolgrond. Aangezien de bodem is verstoord, zijn eventueel aanwezige vuursteenvindplaatsen verloren gegaan. De middelhoge verwachting voor vuursteenvindplaatsen kan daarom naar laag worden bijgesteld.
Nederzettingsresten uit het neolithicum tot en met de nieuwe tijd bestaan niet alleen uit fragmenten aardewerk, maar ook uit diepere sporen zoals paalgaten en afvalkuilen. Deze sporen kunnen tot in de C-horizont reiken en zijn mogelijk nog intact. Maar tijdens het booronderzoek zijn geen archeologische resten of indicatoren aangetroffen, die wijzen op de aanwezigheid een vindplaats uit deze periode. Daarom kunnen de hoge verwachting om archeologische waarden uit de perioden neolithicum tot en met de vroege middeleeuwen, en de middelhoge verwachting voor de periode late middeleeuwen tot en met de nieuwe tijd aan te treffen, voor het plangebied naar laag worden bijgesteld.
Aanbeveling
Op grond van de resultaten van het onderzoek wordt voor het plangebied geen vervolgonderzoek geadviseerd. De resultaten van dit onderzoek zijn beoordeeld door de bevoegde overheid (gemeente Bergeijk), die vervolgens een besluit neemt
Keywords:
- Correction
- Source
- Cite
- Save
- Machine Reading By IdeaReader
0
References
0
Citations
NaN
KQI