Öğrenme süreçlerinde daha etkili, verimli ve çekici deneyimler sağlayabilmenin yollarından birisi de öğrenen motivasyonlarını arttırmak, öğrenenlerin bu süreçlere adanmışlıklarını sağlamak ve süreçlerin sürdürülebilirliklerine yönelik tasarımlar yapabilmekten geçmektedir. Bu doğrultuda oyunlaştırma, oyun tasarım ilkelerini oyun dışı bağlamlara uygulayabilmeye yönelik öneriler sunan yenilikçi bir yaklaşım olarak ortaya çıkmaktadır. Bu kapsamda bu çalışma oyunlaştırma yaklaşımını eğitim çerçevesinde ele almakta, oyunlaştırmanın tanımı, uygulama alanları, karakteristik özellikleri, oyuncu tipleri ve oyunlaştırma modellerine yönelik açıklamalarda bulunmaktadır. Çalışma, ilgili alanyazında yer alan mevcut bulguları sentezlenmekte ve oyunlaştırmayı eğitim süreçlerinde kullanmak isteyen araştırmacı ve uygulamacılara öneriler sunmaktadır. Bu çalışma sonucuna göre oyunlaştırma, öğrenenlerin motivasyonlarını artırmaya yönelik stratejileri kullanarak öğrenenlerin daha anlamlı öğrenme deneyimleri yaşayabilmelerine olanak sağlamakta, e-öğrenme süreçlerinde öğrenenlerin adanmışlığını ve öğrenme deneyimlerinin sürdürülebilirliğini sağlamak için kullanılabilecek bir yaklaşım olarak değerlendirilmektedir.
Giriş: Yaşamsal bulguların izlemi, hastaların klinik durumlarındaki değişimlerin erken dönemde saptanabilmesine katkı sağlayan önemli bir hemşirelik değerlendirmesidir. Amaç: Bu çalışmanın amacı; hemşirelerin ve hemşirelik öğrencilerinin yaşamsal bulguların izlenmesine yönelik mevcut uygulamalarını ve tutumlarını karşılaştırmaktır. Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu araştırma, bir eğitim ve araştırma hastanesinde çalışan hemşireler (n= 350) ile bir sağlık bilimleri fakültesinin hemşirelik bölümünde öğrenim gören öğrencilerle (n= 344) yürütüldü. Çalışma verileri Hemşire Bilgi Formu, Öğrenci Bilgi Formu ve Yaşam Bulguları Ölçeği ile elde edildi. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin %80.9’unun, hemşirelik öğrencilerinin ise %82.6’sının kadın, yaş ortalamalarının ise sırasıyla 30.09 ± 7.23 ve 21.09 ± 1.38 olduğu saptandı. Yaşamsal bulguların takibine yönelik toplam tutum puanı hemşireler için 60.54 ± 7.26, hemşirelik öğrencileri için 52.94 ± 7.04 olarak bulundu. Hemşirelerin Yaşam Bulguları Ölçeği toplam ve alt boyut puan ortalamalarının hemşirelik öğrencilerinden anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptandı (p < .001). Sonuç: Araştırmadan elde edilen bulgular, hemşirelerin ve hemşirelik öğrencilerinin yaşamsal bulguların takibine önem verdiklerini, ancak hemşirelik öğrencileri ile kıyaslandığında hemşirelerin tutumlarının anlamlı olarak daha olumlu olduğunu gösterdi. Yaşamsal bulgulara yönelik daha olumlu tutum için, yaşamsal bulguları yorumlamayı ve klinik karar verme becerilerini geliştirmeyi amaçlayan eğitim müdahalelerinin düzenlenmesi önerilir.
This study examines the mediating role of attitude towards preventing pressure injuries (PIs) in the effect of knowledge about Medical Device-Related Pressure Injuries (MDRPI) on self-efficacy in PI management among Turkish intensive care unit (ICU) nurses.