Kulturlerarasi etkilesim araci olan ahsabin “Degerli Bir Nesne” olarak kabul edilip ozumsenmesi olgusu, “Ahsap Guzeldir” zemininde oznel mantalite ongorusuyle, mumkun oldugunca degisik tarzda ve yapida olusturulan ozgun kompozisyonlarla (asagida takdim edilen toplam 5 adet orijinal betimleme nezdinde) betimlenmistir. Bu betimlemelere esas teskil eden cikarimlar, mesleki/teknik bilgi temelinde icsellestirilmis olup ahsapsever yaklasimla yapilan bu ornek betimlemelerde, (kulturlerarasi etkilesimde seckin bir dogal malzeme olarak benimsenen) ahsabi tanitmaya yonelik genel tasvirler ve ahsabin farkindaligini pekistirici kuramsal aciklamalar yapilmistir
The interaction of wood density with moisture content was investigated for the effectiveness of full-cell preservative treatment within tree of European silver fir (Abies alba Mill.). For this purpose, various moisture content (MC) regimes were designed below and above the fibre saturation point (FSP) by recommended kiln drying schedule (schedule K: 70 o C dry bulb, 60 o C wet bulb). All the samples were treated with tanalith C of CCA (chromium/copper/arsenic) on the base of the main flow directions (O: triplex, L: longitudinal, T: tangential, R: radial). It was observed that wood density tended to increase with increasing moisture content, and porosity (the fractional void volume of wood) showed systematic patterns of decrease with incrasing density. Experimental results also showed that preservative uptake (the percentage of void volume filled with preservative, VVF%) followed an inverse trend with wood density in correspondence of the decreasing trend of MC, and hence, greater VVF% was accompanied by higher porosity. Furthermore, there were significant differences between the flow directions, i.e. the descending order of the VVF% appeared to be as O, L, T, R.
Bu yazida, e mpre nye islemine tabi tutulacak olan ahsabin anatomik yapisina bagli olarak bunyesinde ozumseyebilecegi koruyucu sivi icerilme duzeyine etkisi bulunan agac malzeme fiziksel ozelliklerin in deneysel bir sira cercevesinde belirlenmesi (ahsap koruma alaninda calisan arastirmacilara kolaylik saglamasi) amaciyla ornek bir kilavuz olarak gelistirilmis olan Sematik Rehber kullanimi orneklenmistir.
Genelgeçer bir kabul olarak, 0-6 yaş (veya 0-72 ay) arasını kapsayan okul öncesi dönemin oyun ve oyuncak eşliğinde gerçekleşen öğrenme ve keşfetme sürecini ihtiva ettiği göz önüne alındığında, oyuncakların gelişim alanlarını pekiştirmek suretiyle bedenen, zihnen ve ruhen çocuğun gelişmesine oldukça önemli bir katkı sağladığı söylenebilir. Bu çerçevede, çok yönlü ve işlevsel tasarım kurgusuyla okul öncesi dönem önde gelmek üzere çocuk gelişimi sürecinde öne çıkan oyuncak türlerinden biri olan Eğitici Ahşap Oyuncaklar, çok sayıda oyuncaktan oluşan geniş bir ürün karmasına sahiptir. Bulyap ve Yapboz bunlardan ikisidir. Çocukluk sürecinde yaygın olarak görülen oyuncak örneklerinden olan Bulyap ve Yapboz oyuncakları, psikomotor gelişim ve bilişsel gelişim ile dil gelişimi önceliğinde sosyal ve duygusal gelişim ile özbakım becerisini destekleyen işlevsellikleriyle çok yönlü oyuncaklar olarak değerlendirilmektedir. Bununla birlikte, bu oyuncaklar eşleştirme kavramını esas alan kurgusuyla birbirlerine benzedikleri halde, parça-bütün ilişkilendirmesi odağında birbirlerinden farklıdırlar. Dolayısıyla, bu çalışmada Bulyap ve Yapboz kategorisi oyuncakları, Ahşap Oyuncak Kategorizasyonu kapsamında benzerlikleri ve farklılıkları itibariyle kategorik olarak detaylandırılmıştır. Ayrıca, belli bir konunun soyutlama yapılarak somutlaştırılmasına imkan tanıyan içselliklerine atfen, Bulyap ve Yapboz kategorisi oyuncaklarının, doğa ve çevre eksenli olaylar ile dünya ve yaşama ilişkin olgular bağlamında, okul öncesi dönem çocuklarında fen bilgisi hakkında bir farkındalığın oluşmasına sağladığı katkılar açıklanmıştır.
Gelisme ve ogrenme birlikteligiyle butunlesen bir surec olarak insan hayatinin en onemli evresi olan cocukluk, oyun ve oyuncak esliginde gerceklesen 0-6 yas (0-72 ay) arasi okul oncesi donem onde gelmek uzere kendine ozgu bir farkliliga sahiptir. Bu noktada, oyun ve oyuncaklarla gerceklestirilen kesiflerle ve ogrenmelerle kendini taniyan ve gercek hayatin farkina varan okul oncesi donem cocugunda, baskalariyla iletisim kurmaya elveren ozguven kazanimi saglanir ve odaklanma ile gozleme dayali beceri sinamalariyla desteklenen kisilik gelisimi gerceklesir. Bu perspektifte, okul oncesi cocuk gelisiminin vazgecilmez araclarindan biri olan egitici ahsap oyuncaklar, envai cesit oyuncagin icerisinde genis bir urun karmasiyla yer alirken, gelisim donemleri ve gelisim alanlari bakimindan islevsellikleri itibariyle ahsap oyuncak kategorizasyonu cercevesinde tanitilmistir. Vasita kategorisi oyuncaklari bunlardan biri olup hem yaraticiligi icinde barindiran ve hayal gucunu pekistiren yonuyle hem de dusunmeyi ve iletisimi one cikaran icselligiyle okul oncesi cocuk gelisiminde ayri bir onem ihtiva eder. Vasita kategorisi oyuncaklari; akil yurutme, animsama, iliskilendirme ve problem cozme becerileri onceliginde cocugun kendi yetkinliklerini fark etmesine ve yasami anlamlandirmasina yardimci olur. Vasita kategorisi, genel icerigi ve cocuk gelisimindeki islevi bakimindan bu calismada kategorik olarak detaylandirilmistir.
Acik ve uzaktan ogrenme cok disiplinli bir alandir. Bu alan pedagojiden iletisime, sosyolojiden bilgi ve iletisim teknolojilerine kadar genis bir bakis acisiyla degerlendirilmelidir. Egitim fakultelerinin ogretmenlik programlarina 2018 yilinda “Acik ve Uzaktan Ogrenme” dersi eklenmistir. Tum ogretmenlik programlarinda bu dersin yer almasi alanin uygulama duzeyinde ilerlemesine katki saglayacagi dusunulmektedir. Gelecegin egitim modelini ogretmenlerin uygulayarak tanimasi onemlidir. Bu baglamda “Acik ve Uzaktan Ogrenme” dersinin uygulamasinda yapilmasi gereken kritik durumlar yazarin gozuyle anlatilmistir. Ders programi gelistiriciler icin programin genel amaclari ve dersten mezun olan ogrencilerin sahip olmasi beklenen yeterlikler tanimlanmistir. Bu genel amaca ve yeterliklere ulastiracak onerilere yer verilmistir.
As it is accepted and internalized as a valuable material within intercultural interaction, wood, which is most well-known material for its naturality and versatility in the world since ancient times, and which provides solutions for a wide range of different applications, has been depicted in this article in the following 3 original depictions with distinctive compositions constructed with styles and structures as different as possible with a mentality foresight upon the basis of “The Discovery of Wood is not Over Yet”. The implications forming a basis for these depictions were internalized with professional/technical knowledge and in these depictions that were made with a woodlover approach; certain theoretical explanations to strengthen wood awareness and general depictions to introduce wood (considered as an exquisite natural material in intercultural interaction) were made.
In order to determine if Euclid`s second theorem (EST) could be used for inspection of wood growth ring characteristics, transverse section of Sitka spruce was analysed according to the EST. The results were adjusted for comparability for radial width of earlywood (E) and latewood (L) over the total annual ring of the experimental sample. It was observed that, although the EST gives only the approximate mean for E and L, the calculation of the mean radial width of E and L was reliable with the video scanning method. In dispute of its integrity, this method could only be used effectively, if the aspect of the growth rings have the same pattern and show the rarefied variations.