مقدمه: از جنبه های اساسی سلامت باروری طی زایمان، حمایت حرفه ای لیبر به مفهوم حمایت مداوم و رفع مناسب نیازهای عاطفی، جسمی و اطلاعاتی زن است. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان بکارگیری حمایت های حرفه ای لیبر و برخی از عوامل مؤثر بر آن توسط ماماها و دانشجویان مامایی انجام شد.
روش کار: در این مطالعه مقطعی 81 دانشجوی مامایی و ماماهای بیمارستان های وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی تهران و شهید بهشتی بررسی شدند که جهت تعیین میزان، اهمیت و برخی از موانع بکارگیری حمایت های لیبر از پرسشنامه استاندارد حمایت لیبر (LSQ) با امتیاز بین 135-0 و در سه سطح ضعیف، متوسط و خوب استفاده شد.
یافتهها: به طور کلی میانگین میزان بکارگیری حمایت های حرفه ای لیبر 7/21±56/85 (حد متوسط) بود که به تفکیک توسط دانشجویان 46/22±44/82 (حد متوسط) و توسط ماماها 98/16±52/94 (حد خوب) بود. همچنین میزان بکارگیری حمایت ها در زمینه های فیزیکی، عاطفی و طرفداری از تصمیمات زائو متوسط و در حیطه اطلاعاتی خوب بود. بکارگیری حمایت ها از نظر ماماها و دانشجویان، در تمام بخش ها با اهمیت بود. بین میزان اهمیت دادن به حمایت ها و مشخصات فردی دانشجویان و ماماها، با میزان بکارگیری حمایت ها ارتباط آماری معناداری مشاهده نشد (05/0
مقدمه: آموزش دانشجویان مامایی، در توانمندسازی زائو جهت سازگاری با لیبر، بسیار مهم است. مطالعه حاضر با هدف طراحی، اجرا و ارزشیابی برنامه آموزش حمایت های مداوم مامایی طی لیبر بر اساس کتاب های درسی رشته مامایی به این دانشجویان انجام شد.
روشکار: این مطالعه مداخله ای در سال 1389 بر روی 70 دانشجوی مامایی دانشکده پرستاری و مامایی نسیبه ساری انجام شد. جهت سنجش میزان بکارگیری رفتارهای حمایتی طی لیبر از پرسشنامه حمایت لیبر استفاده شد. جهت ارزشیابی برنامه، تمام دانشجویان در آغاز مطالعه و بعد از انجام سه زایمان، پرسشنامه LSQ را تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های کای اسکوئر، کولموگروف- اسمیرنوف، من ویتنی یو و تی مستقل انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
یافتهها: میانگین امتیاز LSQ قبل از مداخله در گروه شاهد 10/14±82/63 و در گروه مداخله 44/9±84/70 و پس از مداخله در گروه شاهد 40/19±54/59 و در گروه مداخله 74/18±78/90 بود. پس از مداخله، امتیاز LSQ در گروه آموزش به طور معناداری بیشتر بود (001/0>p). میانگین اختلاف امتیاز LSQ قبل و بعد از مداخله در حیطه فیزیکی، عاطفی و اطلاعاتی بین دو گروه تفاوت معناداری داشت (001/0>p) اما در حیطه طرفداری از تصمیم زائو، تفاوت معنی داری در دو گروه وجود نداشت (061/0=p). دانشجویان گروه شاهد بیشتر از گروه مداخله، فقدان مهارت و تجربه را به عنوان مانع بکارگیری این حمایت ها مطرح کردند.
نتیجهگیری: برنامه آموزش حمایت های مداوم مامایی بر اساس کتاب های درسی رشته مامایی، در ارتقاء بکارگیری این حمایت ها توسط دانشجویان مامایی طی لیبر مؤثر است.