El presente estudio analiza los procesos de transición de secundaria a la universidad y la acogida por parte de esta de los estudiantes de primer año. El estudio de campo realizado en la Universidad Autónoma de Barcelona recoge las opiniones que, sobre estos procesos, tienen responsables institucionales, estudiantes de primer año, alumnos de secundaria y organizaciones de estudiantes, entre otros. Asimismo, se analizan documentalmente las prácticas de promoción y acogida de las 15 universidades extranjeras más prestigiosas.
Els avantatges de les propostes didactiques basades en l’aprenentatge integrat de continguts i llengua (AICLE) son nombrosos i entre ells destaca el fet que en la seleccio dels continguts es tenen en compte les capacitats cognitives, linguistiques i comunicatives dels estudiants (Caballero i Masats, 1999) i que l’aprenentatge de la llengua s’emmarca en un context real. Segons Coyle (1999) els enfocaments AICLE es poden desenvolupar en qualsevol aula, es a dir, en qualsevol franja d’edat i amb alumnes amb qualsevol nivell de competencia en la llengua estrangera si els continguts es fan accessibles a partir de potenciar la seva habilitat d’expressar-se oralment i la comprensio lectora. D’altra banda, i segons la mateixa autora, els aprenentatges de continguts no linguistics no es poden plantejar com l’ensenyament en una altra llengua d’uns coneixements que els alumnes ja tenen, sino que hi ha d’haver coneixements nous per transmetre i tambe la voluntat de voler que els alumnes adquireixin aquests coneixements a partir de desenvolupar habilitats cognitives diverses. El nostre estudi, que s’emmarca en un projecte de Millora de la Qualitat Docent (AGAUR: 2005. MQD 00130) sobre l’ensenyament integrat de l’angles i de continguts d’arees no linguistiques, preten analitzar els reptes que presenta l’enfocament AICLE dins el sistema universitari catala. En la nostra comunicacio, presentarem les dades s’han recollit durant el curs 2005-2006 a partir de questionaris de valoracio omplerts pels estudiants de les assignatures no-linguistiques que s’han impartit en angles de la Titulacio de Mestre Especialitat Llengua Estrangera i informes autoavaluatius emesos pels seus professors. La nostra analisi preten creuar les mirades i reflexions del professorat i de l’alumnat, per tal de determinar si els suposits d’aquest tipus d’enfocament pedagogic es compleixen en un context on els alumnes que participen de l’experiencia son futurs professors de la llengua meta.
<p>Presentamos una revisión sistemática de la literatura científica sobre rankings universitarios. En concreto, hemos indagado sobre la existencia de tendencias en los métodos utilizados en los estudios publicados en artículos de revistas especializadas.</p><p>La muestra de artículos seleccionados de acuerdo a los criterios de búsqueda planteados ha sido de 28 artículos. Las fuentes de datos provienen de las bases de datos ISI y SCOPUS on-line utilizando las palabras clave “rankings”, “higher education” y “universidad” en ciencias sociales y humanidades en el período 2000 a 2012.</p><p>Los resultados de la revisión sistemática nos muestran que los artículos publicados tienen una orientación más cuantitativa (N=22) que cualitativa (N=6), con enfoques más generalistas (N=21) que específicos (N=7), con pretensión generalizadora (N=24) frente (N=4) a los de alcance local y que la mayor concentración de las referencias que incluyen los artículos analizados han estado publicados entre los años 2005-2010.</p><p>Se concluye que existe un creciente interés y preocupación por los estudios, investigaciones y publicaciones de artículos sobre rankings universitarios.</p><p><strong> </strong></p>