Gunes duvarlari binalarin isitilmasinda kullanilan yardimci bir sistemdir. Isitilacak olan hava bu sistemden gecirilerek on isitma saglanir. Boylece binanin isitma sisteminin yukunu azaltarak, maddi anlamda tasarruf ve iceriye verdigi temiz hava sayesinde de daha konforlu bir ortam saglar. Ayni zamanda dis hava ile duvar arasinda bir bariyer olusturarak bina duvarindan iletim yoluyla gerceklesen isi kayiplarini da en aza indirir. Bu sistemler havalandirma sistemlerine ek olarak, tarimsal urunlerin kurutulmasinda ve fotovoltaik pillerin asiri derecede isinmasini engellemek icin de kullanilmaktadir.Bu tezde gunes duvarlari ile binalarin iklimlendirilmesinin nasil yapildigi, calisma kosullari, gunes duvarlarinin dunyadaki kullanimi ve Turkiye de kullanilabilirligi arastirilmistir. Ayrica sistemden en yuksek verimi saglamak icin; sistemin termodinamik ozellikleri incelenerek sistemin kurulmasi icin gerekli en uygun kosullar ve malzeme seciminin arastirilmasi teorik olarak yapilmistir.
Gunes duvarlari binalarin isitilmasinda kullanilan yardimci bir sistemdir. Isitilacak olan hava bu sistemden gecirilerek on isitma saglanir. Boylece binanin isitma sisteminin yukunu azaltarak, maddi anlamda tasarruf ve bina icine verdigi temiz hava sayesinde de daha konforlu bir ortam saglar. Ayni zamanda dis hava ile duvar arasinda bir bariyer olusturarak bina duvarindan iletim yoluyla gerceklesen isi kayiplarini da en aza indirir. Bu sistemler havalandirma sistemlerine ek olarak, tarimsal urunlerin kurutulmasinda ve fotovoltaik pillerin asiri derecede isinmasini engellemek icin de kullanilmaktadir. Bu calismada gunes duvarlari ile binalarin iklimlendirilmesinin nasil yapildigi, calisma kosullari, gunes duvarlarinin dunyadaki kullanimi ve Turkiye’de kullanilabilirligi arastirilmistir.
In this study, a controlled indirect solar dryer was used to dry dandelion roots at three temperatures of 60°C, 70°C, and 80°C, together with two air flow rates of 0.0417 m3/s and 0.0834 m3/s. The main aim of this research is to carry out an exergetic analysis on the dryer chamber and the drying process in order to improve the exergetic efficiency of the solar dryer. The outcomes showed that the level of exegetic performance depends on the variation of the operating conditions. The exergy yield of the drying chamber of six drying configurations was obtained between the ranges of 48.1141%-68.2755%.
Purpose Using suspended nanoparticles in the base fluid is known as one of the most efficient ways for heat transfer augmentation and improving the thermal efficiency of various heat exchangers. Different types of nanofluids are available and used in different applications. The main purpose of this study is to investigate the effects of using hybrid nanofluid and number of plates on the performance of plate heat exchanger. In this study, TiO 2 /water single nanofluid and TiO 2 -Al 2 O 3 /water hybrid nanofluid with 1% particle weight ratio have been used to prepare hybrid nanofluid to use in plate type heat exchangers with three various number of plates including 8, 12 and 16. Design/methodology/approach The experiments have been conducted with the aim of examining the impact of plates number and used nanofluids on heat transfer enhancement. The performance tests have been done at 40°C, 45°C, 50°C and 55°C set outlet temperatures and in five various Reynolds numbers between 1,600 and 3,800. Also, numerical simulation has been applied to verify the heat and flow behavior inside the heat exchangers. Findings The results indicated that using both nanofluids raised the thermal performance of all tested exchangers which have a various number of plates. While the major outcomes of this study showed that TiO 2 -Al 2 O 3 /water hybrid nanofluid has priority when compared to TiO 2 /water single type nanofluid. Utilization of TiO 2 -Al 2 O 3 /water nanofluid led to obtaining an average improvement of 7.5%, 9.6% and 12.3% in heat transfer of heat exchangers with 8, 12 and 16 plates, respectively. Originality/value In the present work, experimental and numerical analyzes have been conducted to investigate the influence of using TiO 2 -Al 2 O 3 /water hybrid nanofluid in various plate heat exchangers. The attained findings showed successful utilization of TiO 2 -Al 2 O 3 /water nanofluid. Based on the obtained results increasing the number of plates in the heat exchanger caused to obtain more increment by using both types of nanofluids.
Bu çalışmada termostatik radyatör vanası (TRV) kullanımının enerji verimliliği üzerindeki etkilerinin gözlemlenebilmesi için, 98.8 m2 net kullanım alanına sahip bir dairede deneyler yapılmıştır. Deneyler, önce radyatörler üzerinde normal vanalar takılı iken yapılmış daha sonra mevcut vanalar termostatik vanalarla değiştirilerek deneyler tekrarlanmıştır. TRV’ler sayesinde her odanın sıcaklığı ayarlanan değerde sabit tutulabilmiş ve konforlu bir ısınma sağlandığı gözlemlenmiştir. TRV kullanımı radyatörler üzerindeki sıcaklık dağılımları homojenize etmiş ve radyatörün gereksiz yere ısınmasını engelleyerek doğal gaz tasarrufu sağlamıştır. Elde edilen sonuçlara göre TRV sayesinde doğal gaz tüketiminin günde 1.4 m3 azaltılabileceği hesaplanmıştır. Bu değer, aylık 41.82 m3 ve yılda 6 aylık bir kullanım ile 250.9 m3’lük doğal gaz tasarrufu anlamına gelmektedir. Mevcut doğal gaz fiyatları dikkate alınırsa yıllık 577.1 ₺’lik bir tasarruf söz konusudur. Daireye birim fiyatı 150 ₺ olan toplamda 7 adet termostatik vana takılmış ve geri ödeme süresi 1.67 yıl olarak hesaplanmıştır. Ayrıca yakıt tüketimindeki azalmaya bağlı olarak çevreye salınan CO2 miktarında yıllık 470 kg civarında bir azaltım yapılabileceği gözlemlenmiştir.
Artan nüfusla birlikte enerji ihtiyacındaki artış, enerji kaynaklarının etkili ve verimli değerlendirilmesini zorunlu hale getirmektedir.Uluslararası projeksiyonlara göre, bilinen rezervlerle dünyadaki en etkili enerji kaynaklarının yaklaşık 100 yıllık ömrü olduğu öngörülmektedir.Enerji kullanımının büyük bir kısmının binalarda olduğu gerçeği, birçok araştırma ile tespit edilmiş olup en büyük kayıp, ısı enerjisinde olmaktadır